;

VINYLVASK

Er du lei av støy og knitring når du hører på vinylplater? Eller er dette kanskje grunnen til at du heller velger å spille av musikken din digitalt? Det er litt mer vedlikehold og ting en må passe på når man skal nyte en LP plate, men gevinsten er stor!

Det finnes en rekke typer tilbehør og hjelpemidler for LP plater og spillere. De fleste av disse er meget nyttige for å oppnå best mulig lyd og minst mulig støy.

En god platebørste er viktig og noe alle som spiller vinylplater må ha. Denne fjerner støv fra platene og sørger for at man unngår statisk elektrisitet. For å minske problemet med statisk elektrisitet
ytterligere anbefales en antistat pistol.

En platebørste fjerner støv men fungerer dårlig mot annen skitt på platene. For å fjerne dette på gamle og nye plater er det beste å bruke en vaskemaskin. Disse finnes i alle prisklasser fra de helt enkle manuelle modellene til mer avanserte modeller med ”sugefunksjon”. Disse suger fett, pressveske og annen skitt ut av rillene ved hjelp av kraftig vakuum. De mest avanserte maskinene er automatiske og benytter til og med ultralyd for å fjerne de aller minste partiklene i rillene.

En av de store fordelene med en god vaskemaskin er at du kan gå på loppemarked eller annen brukthandel å kjøpe en stabel gamle plater, ta de med hjem og vaske de og i mange tilfeller vil platene være bedre enn nye! Da sparer man fort inn maskinen mot alltid å kjøpe nye plater. Husk og alltid legge platene i nye innercover når de er nyvasket. Da holder de seg rene og pene i lang tid.

Riktig oppsett av spiller og pickup er også viktig selv om mange spillere kommer ferdig montert.
En god vekt for riktig stifttrykk og en ”alignment”/mal for riktig sporing av pickupen er to gode investeringer.

Rens av stiften er også viktig iblant da avleiringer legger seg på nålen og hindrer pickupen i å nå ned
i rillene.

Er man nøye med vedlikehold av plater og spiller blir musikkgleden så utrolig mye større!