;

Referanseklassiker

En 25 år gammel klassiker slår tilbake og blir i prisklassen favoritten blant high-end høyttalere med ekstremt stor og dynamisk lyd i en liten og lekker innpakning. TEKST OG FOTO: KNUT VADSETH For å lese hele artikkelen - kjøp Fidelity nr. 57

Den første Virgo fra Joachim Gerhard for et kvart århundre siden, førte til en fantastisk test her i Norge som man fremdeles snakker om hos importøren Oslo Hi-Fi Center. De solgte i bøtter og spann av en høyttaler som slett ikke var spesielt billig. Men som ”alle” likevel mente var rimelig i forhold til den storslagne og samtidig virile lyden og den moderate plassen den tok i finstua. Den første Virgo fra tyske Audio Physic var simpelthen en referanse i prisklassen, og var etter min mening den rimeligste og mest konevennlige måten på å skape virkelig referanselyd I finstua. En referanse som ble en klassiker…

VIRGO 25
Konseptet er altså det samme som for den første Virgo. Før vi begynner å lytte, vil jeg bare nevne at alle detaljer, finish og tekniske løsninger oser av kvalitet og omtanke, noe som vel også er en selvfølge i forhold til prisen som nå er drøye 75.000 norske kroner. Dette er uansett bare halvparten av en typisk high-ender. jeg synes kabinettet ser rålekker ut i hvite høyglans.
Impedansen er oppgitt til 4 ohm, slik som det stort sett blir med doble basser, mens virkningsgraden er forbløffende høy i forhold til de små elementene med oppgitte 89dB. Frekvensgangen er optimistisk angitt til fra 30Hz til 40.000kHz, men uten oppgitt avvik. Jeg vil også fremheve de elegante føttene som istedenfor billige pigger består av avfjærene uteliggere som fungerer glimrende.

FANDEN I NØTTA!
Vi hadde akkurat fått inn den sensasjonelt gode Esoteric riggen modifisert og med ALP Dac/pre som både når det gjelder dyptgående og dynamisk kontrast er det overlegent beste vi har hørt fra noen signalkilde noensinne! Vi hadde hørt hva den kunne få til med en stor høyttaler som Respons Dimension D, og regnet med at den dype og fyldige bassen ville være en god match for Virgoene, men livsfarlig for elementene på særlige høye lydtrykk. Siden vi hadde Audio Research Ref 150 i racket allerede, benyttet vi denne som forsterker, men prøvde de senere også med den nye 200 watteren fra Adyton.
Også Devialet D Premier ble sjekket ut på disse høyttalerne. Alle er dyrere enn høyttalerne, men for å vise potensialet regnet vi alle som glimrende parhester. Det skal mye strøm til for å tvinge små membraner til å gå helt i kjelleren. ikke uventet fungerte matchen, med Adyton som en nærmest perfekt kombinasjon. Dette er noe av det beste vi noensinne har hørt i storstua med samtlige forsterkere! Bassen var kanskje ikke så fyldig som på Respons, men til gjengjeld enda noe strammere. Mellomtonen, særlig med popmusikk, var så vektløs og dynamisk at Responsen i forhold nesten virket litt tilknappet. Likevel var det ikke noe hardt og hi-fi flinkt å spore. Diskanten var superoppløst og akkurat så fremtredende som forsterkerne tillot det. Nøytral, men superoppløst og dynamisk, er vel fyndordene som faller lett i fingrene.

TILREGNELIG?
Men det helt sinnsyke var hvor stort rommet og artistene ble og hvor rene transientene stod uten antydning til forvrengning eller tåkelegging. For en kontrast, for en oppløsning og for et ekstrem fokus på hver enkelt artist! At Virgo 25 med hensyn til dynamiske mikrodetaljer og stillhet mellom transientutslagene ble opplevd som enda ”bedre” en vår svenske favoritt, er nesten ikke til å fatte, så god som denne er også på dette. Men det er et faktum at Virgo maktet å presentere de fl este musikk-opptak like tredimensjonalt og holografisk som hva vi har frydet oss over med Respons.
Respons Dimension gir muligens et enda større rom og lydbilde og kan spille enda litt høyere om forsterkeren vil. Virgo gir et like nøyaktig fokusert lydbilde hvor rommet er enda litt mer opplyst og med enda mer presis opplevelse av lydrefleksjon fra vegger og tak. Enda litt ryddigere på mange måter og minst like livsbejaende, men kanskje ikke fullt så presis som Respons med hensyn til komplekse klangfarger. Men forhold til pris og fysisk størrelse; er Virgo 25 en virkelig milepæl!
Det var likevel evnen til å spille langt høyere enn hva vi normalt gjør i dette rommet, som forbløffet meg mest når det gjelder den moderat store og så absolutt elegante Virgo 25. Selv når vi følte at vi måtte beskytte ansiktet med hendene av redsel for flyvende filler av membranmateriale. Og den uhyre stramme og slagkraftige bassen gikk noe helt usannsynlig dypt, men uten at rutene klirret som de ellers har gjort ved samme frekvens og lydtrykk. Er det høyttalerføttene som fungerer så fint? Men vi kjente bassen så absolutt i magen, selv når vi knapt hørte den. Her må det da være ren lyd helt ned i 20 Hz området?

 

KONKLUSJON
Denne 25 år gamle klassikeren er nå endelig kommet i en versjon som er like banebrytende som den opprinnelige modellen den stammer fra. Prinsippet er det samme; en moderat stor høyttaler som kan gi et oppsiktsvekkende stort lydbilde med glitrende dynamikk. At Virgo 25 er en bedre høyttaler enn Virgo 1, skulle bare mangle. Men at den er nesten like mye en milepæl i prisklassen som den opprinnelige klassikeren var det, er mildt sagt imponerende. Det er nå langt fl ere produsenter og konstruktører som med stor dyktighet kjemper om den seriøse musikkelskers gunst. I tillegg til at her fi nnes en kjellerdyp bass som er ekstremt stram og hardtslående, er det store lydbildet med glimrende holografi noe av det mest imponerenede vi har hørt. Noen vil mene at vi har brukt urealistisk bra signalkilde og forsterkeri i denne testen, men det er vel hvor god Virgo 25 er, som er spørsmålet. Ikke hvor dårlig den kan spille på en gammel receiver?

Og selv om vi selvsagt ikke har full oversikt over samtlige høyttalere i prisklassen, er vi veldig overrasket over at den kommer så uventet tett på vår Respons referansehøyttaler på mange viktige punkter. Den oppleves faktisk enda litt krispere og fokusert enn denne, uten at jeg tror at den litt slankere klangbalansen er eneste grunn til det.

Audio Physic Virgo 25 er altså en rålekker stuehøyttaler som tar liten plass, men gir ekte high- end lyd om lyden du sender inn på de gode høyttalerterminalene holder mål. En betydelig oppdatert versjon av en gammel klassiker er simpelthen ny favoritt i prisklassen!