;

Å SE INNI...

Å se ned under panseret til en imponerende bil har alltid vært en del av den fascinerende opplevelsen av et mekanisk vidunder. Slik er det med hifi-utstyr også. I hvert fall for meg. TEKST: Olav Flugsrud

FASINASJONEN OVER HVORDAN DET SER UT INNI.

Jeg må innrømme at en av gledene av å ha jobbet i over 30 år hos en importør av fine produkter innen high end hifi er å ha kunnet åpne minst hundre produkter av særdeles høy kvalitet, for å tilfredsstille ren nysgjerrighet, estetiske behov, tekniske spørsmål, og beundre kvalitet. Å se inn i disse kreasjonene avdekker mye visdom, glede og forståelse. Hva har gått med av ingredienser, hvilket kvalitetsnivå har de ? Er det mekaniske arbeidet godt utført? Er resultatet pent? Er det overraskende? Er det noen nyvinninger å skue? Er det jukset, eller er innholdet  generøst? Er førsteintrykket vakkert, eller
skuffende? Eierskapet til produktet er ekstra godt om produktet er laget med omtenksomhet og generøsitet. Man kan bli en smule rørt, og bli ekstra glad i produktet om produsenten har viet mye kunnskap, håndverk, og midler til produktet de har satt sammen.

Jeg har viet en hel side av de fire vi har fått utdelt i dette magasinet til å vise noe av innsiden av flere produkter Audiocompaniet importerer i dag, og fortelle litt om hva som imponerer ved disse.

Anthem M1 mono power amplifiers og Anthem Statement P5

 • Min kjæreste uttalte at det ser ut som en fantastisk hage i 
miniatyr. Og det avspeiler litt av alt det denne innovative nye forsterkeren kan, de spesialutviklede komponentene, og at den inneholder teknologi som har fått flere utviklingspriser, og patenter. 1000W i 8ohm, 2000 i 4 ohm. Uten pustebesvær. Og bare 9 kilo. Det sier mye om hvor langt foran andre denne nye ampen er. Min kjæreste uttalte at det ser ut som en fantastisk hage i miniatyr. Og det avspeiler litt av alt det denne innovative nye forsterkeren kan, de spesialutviklede komponentene, og at den inneholder teknologi som har fått flere utviklingspriser, og patenter. 1000W i 8ohm, 2000 i 4 ohm. Uten pustebesvær. Og bare 9 kilo. Det sier mye om hvor langt foran andre denne nye ampen er.
 • Dette fotografiet illustrerer for meg hvordan det ser ut oppi når vi har å gjøre med en produsent som absolutt ikke jukser på noe punkt. Hver av de 5 kanalenehar sin egen store strømforsyning, og sin egen overdimensjonerte kjøling (ribbene frest ut av Anthem selv). Ingen kretser felles for noen av utgangene. Dette fotografiet illustrerer for meg hvordan det ser ut oppi når vi har å gjøre med en produsent som absolutt ikke jukser på noe punkt. Hver av de 5 kanalenehar sin egen store strømforsyning, og sin egen overdimensjonerte kjøling (ribbene frest ut av Anthem selv). Ingen kretser felles for noen av utgangene.

Paradigm Sub 1 (og Sub2) og Paradigm Seismic 110

 • Her inne er det trangt, meget trangt. Og varmt, til tider. Man kan se hvor overdimensjonert denne, faktisk lille, subwooferen er. Produktet er banebrytende på flere måter, og det er vanskelig på fotoet å se at forsterkerene kan levere denne fantastisk høye effekten, og samtidig holde alle elementene i ballanse, og dermed sette rekord i lav forvrengning fra en bass. Men det er imponerende å vite. Her inne er det trangt, meget trangt. Og varmt, til tider. Man kan se hvor overdimensjonert denne, faktisk lille, subwooferen er. Produktet er banebrytende på flere måter, og det er vanskelig på fotoet å se at forsterkerene kan levere denne fantastisk høye effekten, og samtidig holde alle elementene i ballanse, og dermed sette rekord i lav forvrengning fra en bass. Men det er imponerende å vite.
 • Jeg har vært på fabrikken i Canada og sett det dere ser her, og holdt delene i hendene. Det mest imponerende her er hvordan dette ene basselementet er bygget for å tåle de enorme belastningene ytelsene krever. Det opptar nesten hele det tilgjengelige volum inne i det resonansfrie kabinettet. Og man kan lett forstå her at hver eneste liten del er fabrikkert ene alene for Seismic 110. Jeg har vært på fabrikken i Canada og sett det dere ser her, og holdt delene i hendene. Det mest imponerende her er hvordan dette ene basselementet er bygget for å tåle de enorme belastningene ytelsene krever. Det opptar nesten hele det tilgjengelige volum inne i det resonansfrie kabinettet. Og man kan lett forstå her at hver eneste liten del er fabrikkert ene alene for Seismic 110.

Millenia Subwoofer og Paradigm S1

 • Jeg har tatt fra hverandre en av disse. Av ren nysgjerrighet. 
Hvordan klarte Paradigm å få det til? To 14” basselementer, 
i en av ”universets” minste kabinetter. Med en ganske gigantisk forsterker til å drive dem. Og kan henges på veggen? Kabinettet er i aluminium, detaljer ellers er laget i kunststoffer tatt frem for M. Sub. Den har alle former for tilkoblinger en toppsubb skal ha. Men den kan gjemmes under sofaen. Eller tas med i baggen til jobb, om man ønsker. Jeg har tatt fra hverandre en av disse. Av ren nysgjerrighet. Hvordan klarte Paradigm å få det til? To 14” basselementer, i en av ”universets” minste kabinetter. Med en ganske gigantisk forsterker til å drive dem. Og kan henges på veggen? Kabinettet er i aluminium, detaljer ellers er laget i kunststoffer tatt frem for M. Sub. Den har alle former for tilkoblinger en toppsubb skal ha. Men den kan gjemmes under sofaen. Eller tas med i baggen til jobb, om man ønsker.
 • Viser denne fordi den er forut for sin tid, men samtidig nesten uteglemt. Jeg tenker jo på et annet, mye nyere, super high end merke som også lager kabinetter i aluminum, med såkalt tension-mounting av baffler og elementer. Paradigm har gjort nettopp det, men startet lenge før. Og S1 er mye, mye billigere. Elementene har også membraner av metaller; bassen i koboltdempet alu, diskanten i beryllium, fra den samme berømte tyske produsenten som… Viser denne fordi den er forut for sin tid, men samtidig nesten uteglemt. Jeg tenker jo på et annet, mye nyere, super high end merke som også lager kabinetter i aluminum, med såkalt tension-mounting av baffler og elementer. Paradigm har gjort nettopp det, men startet lenge før. Og S1 er mye, mye billigere. Elementene har også membraner av metaller; bassen i koboltdempet alu, diskanten i beryllium, fra den samme berømte tyske produsenten som…